پل عابر پیاده را میتوان یکی از اجزای پراستفاده و ضروری در زندگی شهری دانست. درواقع پلها در خیابانهای شلوغ بسیار کاربردی هستند و سبب سهولت رفتوآمد افراد میشوند. پلهای عابر پیاده معمولاً از سازههای فلزی ساخته میشوند و از استحکام و ایمنی بالایی برخوردار هستند. در این مقاله قصد معرفی و نحوه ساخت انواع پل عابر پیاده، مصالح بهکاررفته و… راداریم. پس با ما همراه باشید.
انواع پل عابر پیاده، چه تفاوتی باهم دارند؟
پل عابر پیاده را میتوان یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار در زندگی روزمره افراد دانست. برای ساخت انواع پلهای عابر پیاده لازم است از مقاطع فولادی استفاده کنید و ساخت پل بدون این تجهیزات امکانپذیر نیست. لوله و پروفیلهای فولادی، یکی از متریال های باکیفیت و پرکاربرد در ساخت انواع پل عابر پیاده هستند. پل عابر پیاده برای افراد و خودروها مزایای زیادی دارد که عبارتاند از:
- کاهش تداخل عابر پیاده با وسیله نقلیه و کاهش زمان معطلی وسایل نقلیه.
- خطرات جانی و مالی باوجود پل عابر پیاده کاهش مییابد.
- عبور و مرور شهری با نصب این پلها و زیرگذرها تسهیل میشود.
- سرعت وسایل نقلیه افزایش مییابد که درنتیجه سبب افزایش ایمنی عابرین میشود.
انواع پل عابر پیاده
پلهای عابر پیاده نیز همانند هر سازهای از انواع مختلفی برخوردار هستند و انواع آنها بر اساس سیستم سازه و نوع کاربری که دارند تقسیمبندی میشود. در ادامه با برخی از پلهای عابر پیاده آشنا خواهیم شد.
1. پل عابر پیاده ساده
پرکاربردترین و متداولترین نوع پل عابر پیاده، نوع ساده آن است. برای ساخت و طراحی این پل باید از سازههای خرپایی استفاده کرد که دارای دهانهای تقریباً 35 متری هستند. این پلها از لولههای فولادی با قطر 3.6 اینچی ساخته میشوند که درنهایت امنیت زیادی دارند.
2. پل عابر پیاده کابلی
این نوع از پلها همانطور که از نامشان پیداست برای اتصال پل به عرشه از کابل استفاده میکنند. درواقع استفاده از کابل برای پلهای عابر پیاده روشی مقرونبهصرفه و اقتصادی است که هزینههای شمارا تا حدودی کاهش میدهد. چراکه کابل علاوه بر قیمت مناسب از استحکام، دوام و انعطافپذیری بالایی برخوردار است و فضای کمی را اشغال میکند. همین امر سبب سبک بودن این نوع سازه میشود. بهطورکلی پلهای کابلی اغلب برای مسافتهای طولانیتر استفاده میشوند و نسبت به پلهای دیگر میتوانند مسافتهای بیشتری را پوشش دهند.
3. پل عابر پیاده قوسی
پلهای قوسی را میتوان از قدیمیترین نوع پل عابر پیاده دانست که تقریباً از زمان یونان باستان به کار گرفتهشده است. همانطور که از نام این پل مشخص است، اغلب این مدل پل به شکل نیمدایره ساخته میشود. کاربرد پل بیشتر در مکانهایی است که پایه میانی در آنجا وجود ندارد تا طراحی خاص پل بتواند فشار ایجادشده را تحمل کند و درنهایت به نیروی فشاری در امتداد قوس تبدیل شود.
مقاطع فولادی پرکاربرد در ساخت پل
معمولاً در طراحی و ساخت انواع پلهای عابر پیاده از مقاطع فولادی مختلف ازجمله؛ تیرآهن و ورق استفاده میشود. هریک از این مقاطع فولادی خواص خاص خودشان رادارند.
- قوطی پروفیل
یکی از متریال هایی که برای ساخت پل عابر پیاده از آن استفاده میشود، قوطی پروفیل نام دارد. این مقاطع فولادی بسیار شبیه به لوله درزدار ساخته میشود و تنها تفاوت آن لبههای زاویهدار کار است. پروفیلهای فولادی در انواع مختلفی تولید میشوند، اما قوطی پروفیل، قوطی ستونی یا صنعتی در ساخت پل عابر پیاده بیشتر استفاده میشود.
قوطی صنعتی، دارای ضخامتی تقریباً بیش از 6 میلیمتر است و طول هر ضلع آن بهطورمعمول از 12 سانتیمتر بیشتر است. این نوع پروفیل در کنار وزن سبک خود از مقاومت بالایی برخوردار بوده و از همین جهت بیشتر از متریال های دیگر استفاده میشود. از انواع قوطیهای کوچکتر برای ساخت نردههای پل عابر پیاده استفاده میشود.
- تیرآهن
تیرآهن یکی از مهمترین، متنوعترین و درعینحال پرکاربردترین مقاطع فولادی در ساخت پل عابر پیاده است. وظیفه اصلی و مهم تیرآهن در پل عابر پیاده تحمل تنش ناشی از لنگر خمشی و نیروهای برشی است؛ در اصل هدف تیرآهن انتقال بار اضافی واردشده به سازه است. برای تولید تیرآهن باید از نورد گرم استفاده شود که این امر به نسبت بال و عرضها در هر محصول بستگی دارد. معمولاً از این محصول برای خرپاهای پل یا تولید ستونها استفاده میشود. تیرآهنها از دو قسمت جان و بال تشکیل میشوند که به قسمت میانی تیرآهن جان و به لبههای آن نیز بال گفته میشود. درنهایت قیمت تیرآهن یکی از عوامل مهم در تعیینکننده هزینه نهایی ساخت پل به شمار میرود.
- ورق فولادی
یکی دیگر از مصالحی که برای ساخت پل عابر پیاده استفاده میشود، ورق فولادی میباشد. کاربرد این ورق هم برای زیبایی ظاهری و هم برای بهبود ساختاری سازه است. تولید این مقطع فولادی نیز با روش نورد مسطح انجام میشود. بهطوریکه ورقهای فولادی انواع مختلفی دارند و مطابق با آلیاژهای مصرفی و تکنولوژی ساخته میشوند. بهطور مثال ورقی که در دمای بالا و از طریق غلتک ساخته میشود، ورق گرم نامیده میشود. این نوع ورق از مقاومت بالایی برخوردار است و علاوه بر پلهای عابر پیاده برای موارد دیگر کاربرد دارد.
تفاوتهای پل عابر پیاده
یکی از تفاوتهای پل عابر پیاده قبل از ساخت به رعایت ضوابط طراحی و درنتیجه ساخت آن مربوط میشود. فردی که در ساخت پل نقش دارد باید با تمام این موارد آشنا باشد. ساختوساز پلهای عابر پیاده باید مطابق با ضوابط راهداری باشد. تفاوت حائز اهمیت در ساخت انواع پل عابر پیاده به متریال ها، نوع و مدل پل بستگی دارد. نکته مهم در رابطه با ساخت پلها که لازم به ذکر است، این است که ساخت و فروش پلهای عابر پیاده آماده ممنوع میباشد و سازه اصلی باید در محل موردنظر مونتاژ شود.
برای اینکه بدانید پل عابر پیاده چگونه ساخته میشود علاوه بر آن باید سازمان مربوطه درخواستی مبنی برساخت برای شرکت پیمانکار ارائه دهد و بعد از برآوردهای مالی و فنی و درنتیجه عقد قرارداد، ساختوساز پل باید آغاز شود و برای بهرهبرداری و مونتاژ به محل موردنظر انتقال داده شود. اگر انواع پل عابر پیاده و متریال ساخت آن را نمیدانستید، احتمالاً این مطلب برای شما کمککننده خواهد بود. هزینه ساختوساز پل عابر پیاده همانند هر سازه فولادی دیگر به قیمت آهن بستگی دارد.
جمعبندی
در این متن در رابطه با انواع پل عابر پیاده و مقاطع فولادی که در آن بهکاررفته صحبت کردیم و آنها را بررسی کردهایم. پلهای عابر پیاده امنیت لازم را برای فرد فراهم میکنند و سبب تسریع درروند خودروها میگردد. برخی از مدلهای پل عابر پیاده هزینه زیادی نیاز دارند و برای ساخت پل مهندسین باید مدتها قبل باید نکات مهم، اطلاعات و… را در نظر بگیرند تا بتوانند درنهایت پلی با امنیت و استحکام لازم را بسازند که عبور و مرور افراد از روی پل انجام شود.