در کارخانهها و همچنین کارگاههایی که تولید یک محصول انجام میشود و یا بر روی یک محصول فرآیند خاصی انجام میشود، تنظیم دقیق برخی پارامترها بسیار مهم است. دما، رطوبت و پاکیزگی هوا از جمله مهمترین این موارد هستند. سیستم های تهویه مطبوع سوله های صنعتی دستگاههایی هستند که توانایی تنظیم هر یک از این موارد به صورت جداگانه و یا تنظیم تمامی آنها به صورت یکپارچه را دارند. به همین دلیل اگر در فرایند تولید شما نیاز است که موارد گفته شده به صورت دقیق بررسی شوند، شما از جمله افرادی هستید که به یک سیستم تهویه مطبوع صنایع نیاز دارید. در ادامه به صورت دقیق ابتدا توضیح میدهیم که این دستگاهها چه هستند و چه کاربردی دارند و سپس انواع آن را به شما معرفی میکنیم. با قارتال همراه باشید.
سیستم تهویه مطبوع کارخانه چیست؟
سیستم های تهویه مطبوع سوله های صنعتی به طور کلی مجموعهای از تجهیزات هستند که 3 وظیفه کلی دارند. این وظایف عبارتند از:
تنظیم مقدار رطوبت
برای بسیاری از کارخانهها و یا کارگاهها بسیار مهم است که در رطوبت از حدی پایینتر و یا بالاتر نباشد. در این موارد سیستم تهویه مطبوع صنایع میتواند وارد عمل شود و مقدار رطوبت هوای در جریان را به میزان دلخواه تنظیم کند.
تنظیم دما
از دیگر وظایف سیستم تهویه مطبوع کارخانه این است که دما را به صورت دقیق و با توجه به موارد خواسته شده تنظیم کند. دما در بسیاری از موارد تعیین کننده میزان کیفیت محصول نهایی کارخانه و یا کارگاهها است و به همین دلیل مهم است که به صورت دقیق و حرفهای پایش و تنظیم شود. این سیستمها میتوانند در صورت نیاز گرما و یا سرما را به شکلهای مختلفی پخش کنند. به طور مثال، برای جلوگیری از تنشهای حرارتی، میتوانند سرما و یا گرما را به صورت موضعی انتقال دهند.
فیلتراسیون هوا
در بسیاری از کارخانهها به دلیل فعل و انفعالات شیمیایی و یا موارد دیگر، ممکن است که دودها و یا بخارات ناسالمی ایجاد شود که البته اکثر این موارد از دودکشهای استاندارد باید خارج شوند. اما بازهم قسمتی از این موارد در هوای کارخانه آزاد میشوند که هم برای کارکنان مجموعه خطرناک هستند و هم ممکن است که بر روی کیفیت نهایی محصولات تاثیر گذار باشند. به همین دلیل وظیفه مهم دیگر سیستم های تهویه مطبوع سوله های صنعتی این است که این گازها و دودهای مضر را پاکسازی کنند.
معرفی انواع دستگاه تهویه مطبوع در کارخانه
سیستم های تهویه مطبوع سوله های صنعتی هم میتوانند صرفا تولید کننده و یا توزیع کننده باشند و هم میتوانند هم تولید کننده و هم توزیع کننده باشند. دستگاههای تولید کننده انواع مختلفی دارند و بسته به نیازهای کارخانه قابلیتهای مختلفی را در خود جای دادهاند. به طور مثال، دستگاه میتواند صرفا تولید کننده گرما و یا صرفا تولید کننده سرما باشد. همچنین دستگاههای تهویهای هم وجود دارند که هم قابلیت تولید سرما و هم گرما را به صورت یکجا دارند. طبیعتا سیستم های تهویه مطبوع سوله های صنعتی که صرفا سرما و یا گرما تولید میکنند، ارزانتر از دستگاههای دوکاره هستند. به جز این موارد دستگاه میتواند قابلیتهایی دیگر مانند تنظیم رطوبت و قابلیت پاکسازی هوا را هم داشته باشد. در ادامه به صورت دقیق تر انواع سیستم تهویه مطبوع صنایع را برای شما معرفی میکنیم:
1. بویلر، چیلر و هواساز
بویلر به معنای داغ کننده است و کار این دستگاهها هم دقیقا همین است، تولید آب گرم. در مقابل آنها چیلرها قرار دارند که وظیفه آنها تولید آب سرد است. چیلرها به نسبت بویلرها استفاده بیشتری در صنایع مختلف دارند و دلیل آن هم نیاز به خنک کاری در اغلب کارخانهها است. سیستم های تهویه مطبوع سوله های صنعتی که با استفاده از چیلرها و یا بویلرها کار میکنند، آب سرد و یا گرم را از طریق لولههای مخصوص به هواسازها منتقل میکنند و از طریق هواساز، گرما و یا سرمای آب به هوا منتقل میشود. این کار معمولا با یک سیستم رادیاتور مانند و یک فن انجام میشود.
یکی از بزرگترین مزیتهای این نوع سیستم تهویه مطبوع کارخانه این است که میتواند رطوبت را به صورت دقیق تنظیم کند. اگر نیاز است که رطوبت را به صورت کاملا دقیق سنجش و تنظیم کنید، بهتر است که از این نوع سیستم تهویه استفاده کنید. در صورت نیاز، میتوان این نوع سیستم تهویه را با دیگر دستگاههای تهویه مانند گرمایش از کف و یا یونیت هیترها ترکیب کرد.
2. پکیج یونیت
این دسته از سیستمهای تهویه مطبوع سوله های صنعتی در واقع نوعی ترکیبی از چیلر و هواساز هستند و مزیت آنها اشغال جای کمتر و هدر رفت کمتر توان است. در این نوع دستگاهها چیلر مستقیما به هواساز متصل است و به همین دلیل نیازی به لولههای اتصال این دو به یکدیگر نیست. این دستگاه درون خود بویلر ندارد و نمیتواند هوای گرم تولید کند. اما برخی از انواع پکیج یونیت این قابلیت را دارند که به یک بویلر جداگانه متصل شوند و تولید گرما کنند. این نوع سیستم تهویه مطبوع صنایع نیز همانند نوع قبل میتواند تنظیم رطوبت هوا را با دقت بسیار بالا انجام دهد.
3. زنت
سیستم زنت از کاملترین سیستمهای تهویه مطبوع سولههای صنعتی است و دلیل آن هم یکپارچه بودن دستگاه و همچنین قابلیت تولید گرمایش و سرمایش به صورت یکجا است. در این دستگاه سرمایش به صورت تبخیری و توسط آب ایجاد میشود، درست همانند آن فرآیندی که در کولرهای آبی انجام میشود. در این دستگاه قابلیت تولید گرما وجود ندارد و درست همانند پکیج یونیت، برای تولید گرما نیاز به یک بویلر مستقل دارد. بویلر آب داغ را به دستگاه زنت میدهد و گرمای این آب به وسیله لولههای مخصوص و فن هواساز، به فضای بیرون منتقل میشود. از اصلیترین مزایای دستگاه زنت، میتوان به قیمت اولیه پایین، مصرف برق پایین و قابلیت فیلتراسیون هوا اشاره کرد.
4. اکونوپک
سیستمهای تهویه مطبوع ساخت سولههای صنعتی از نوع اکونوپک را میتوان کاملترین سیستم تهویه دانست زیرا میتوانند به صورت مستقل به تولید گرما و یا سرما بپردازند. این دستگاهها همچنین از قابلیتهای دیگر مانند تنظیم رطوبت و همچنین فیلتراسیون هوا نیز برخوردار هستند. نحوه تولید حرارت در این دستگاهها بسته به مدل متفاوت است و میتوانند از آب و یا سوزاندن گاز گرمای مورد نیاز را تولید کنند. عمل سرمایش در سیستم تهویه مطبوع صنایع که از نوع اکونوپک هستند، به صورت تبخیر آب و همانند دستگاه زنت ایجاد میشود.
پارامترهای مهم در تعیین قیمت سیستم تهویه مطبوع در کارخانه
موارد بسیار زیادی میتوانند بر روی قیمت نهایی سیستم های تهویه مطبوع سولههای صنعتی تاثیر بگذارند که در ادامه مهمترین موارد را بررسی میکنیم.
· بازدهی
یکی از اصلیترین موارد، نوع دستگاه و میزان بازدهی آن است. هرچه که دستگاه سادهتر باشد و قابلیتهای کمتری داشته باشد، طبیعتا قیمت نهایی آن نیز کاهش مییابد. به طور مثال، دستگاههایی که صرفا تولید گرما و یا صرفا تولید سرما را انجام میدهند، قیمت پایینتری نسبت به دستگاههای چندکاره دارند.
· نوسانات بازار
از دیگر مواردی که تاثیر زیادی بر روی قیمت نهایی سیستم تهویه مطبوع صنایع میگذارد، قیمت ارز و نوسانات بازار است. دلیل آن هم این است که افزایش قیمت ارز اولین تاثیراتش را بر روی مواد اولیه مورد نیاز برای تولید میگذارد.
· مواد اولیه
نوع مواد اولیه، کیفیت مواد اولیه و برند تولید کنندهی دستگاه نیز از موارد دیگری هستند که بر قیمت نهایی آن تاثیر گذار هستند.
مزایا و معایب تهویه مطبوع کارخانه و سوله های صنعتی
به طور کلی میتوان گفت ضرر تهیه این دستگاهها، میزان سرمایه اولیه مورد نیاز آنها است که این مقدار ممکن است کمی بالا باشد. مورد منفی دیگری که در مورد این نوع دستگاهها وجود دارد این است که مصرف برق و یا گاز آنها در مواردی زیاد است. به جز این دو مورد نمیتوان ضرر دیگری برای سیستم های تهویه مطبوع سوله های صنعتی در نظر گرفت. البته اگر خرید و تجهیز این دستگاهها به درستی و با توجه به نظرات کارشناسان مربوطه انجام نشود، ممکن است که خسارتهای زیادی در ادامه ایجاد شود.
اما مزایای این دستگاهها برخلاف معایبشان بسیار زیاد است. از جمله این موارد میتوان به افزایش دقت و یکنواختی محصول تولید شده و کیفیت نهایی آن اشاره کرد. وقتی که تمامی فاکتورهای مورد نیاز یک عمل شیمیایی و یا فیزیکی به صورت کامل رعایت شود، محصول نهایی به طور قطع بهترین نتیجه ممکن خواهد بود. از دیگر مزایای این دستگاهها میتوان به جلوگیری از خوردگی، زنگ زدن و یا سایش محصولات و یا دستگاههای کارخانه با حفظ دما و رطوبت مناسب اشاره کرد. همچنین کنترل و افزایش رطوبت هوا به بیش از 35 درصد باعث کاهش الکتریسیته ساکن نیز میشود. پاکیزگی هوا و حفظ دمای مناسب برای کارکردن کارگران و کارکنان کارخانه نیز از دیگر مزایای استفاده از سیستم تهویه مطبوع کارخانه است.
سخن پایانی
یکی از مهمترین قسمت ها در هر نوع کارخانهای، سیستم تهویه مطبوع آن کارخانه و یا حتی کارگاه است. برای تولید بسیاری از محصولات، بسیار مهم است که مواردی مانند دما، رطوبت و پاکیزگی هوا به درستی کنترل و تنظیم شوند تا نتیجه نهایی دلخواه باشد. سیستم های تهویه مطبوع سوله های صنعتی توانایی انجام تمامی این موارد را دارند و به همین دلیل است که وجود آنها در بسیاری از موارد ضروری است. به دلیل ضرورت و مهم بودن این مسئله، امروز در قارتال به این موضوع پرداختیم که اساسا این دستگاهها چه هستند و چه کاربردی دارند.
در ادامه انواع سیستم تهویه مطبوع صنایع را به شما معرفی کردیم و مزایا، معایب و نوع کارکرد هر یک را برای شما توضیح دادیم. شما میتوانید با توجه به این اطلاعات، به صورت کلی بدانید که هر یک از انواع دستگاهها چگونه کار میکنند و برای چه مکانهایی مناسبتر هستند. البته برای خرید نهایی باید از یک کارشناس کمک بگیرید تا بهترین انتخاب ممکن را انجام دهید.
سوالات متداول
1- وظیفه سیستم تهویه مطبوع کارخانه چیست؟
این نوع از سیستمها برای تنظیم مقدار رطوبت محیط کارخانه، تنظیم دما و همچنین فیلتراسیون هوا در محیطهای بسته صنعتی مناسب هستند.
2- قیمت سیستم تهویه مطبوع محیطهای صنعتی چقدر است؟
امروزه قیمت ثابتی برای خرید و فروش این سیستمها در نظر گرفته نمیشود چرا که این قیمت، تحت تاثیر عوامل مختلف است. عواملی همچون مواد اولیه موجود در سیستم تهویه مطبوع کارخانه، نوسانات بازار، بازدهی و … عواملی هستند که میتوانند باعث ایجاد تغییر در قیمت این سیستمها بشوند.
3- آیا دستگاههای تهویه هوا مقاومت دارند؟
به طور کلی برای خرید سیستمهای تهویه هوا صنعتی باید به این نکته دقت کنید که مقاومت سیستم چقدر است. دستگاههای تهویه هوا صنعتی عمدتا به شکل ضد زنگ، ضد سایش و مقاوم طراحی میشوند. پس میتوان به آنها اعتماد کرد.
4- انواع دستگاههای تهویه مطبوع شرکتی چیست؟
چیلر، بویلر، هواساز، پکیج یونیت، اکونوپک و زنت از جمله سیستمها و دستگاههایی هستند که برای تهویه مطبوع محیط شرکت مناسب هستند.