مجله قارتال

جرثقیل (معرفی انواع جرثقیل ها و موارد استفاده از آن)

از آنجا که وجود جرثقیل در یک ساختمان صنعتی در طرح معماری و سازه ساختمان، آثار زیادی برجا می گذارد به نظر می رسد که در کلیات طرح ، اشاره به این آثار مفید است. با توجه به نیازهای کاربردی ساختمان، از نظر تولید و یا انبارنمودن کالا، دهانه تقریبی جرثقیل در عرض ساختمان مشخص می شود.
معمولاً برای راحتی کار سعی می شود که از نزدیکترین اندازه دهانه جرثقیل موجود در فهرست تولیدات سازندگان جرثقیل استفاده شود تا کمترین زمان و هزینه به امر ساخت جرثقیل اختصاص یابد . بر این اساس، ابعاد سالن صنعتی برای دهانه خرپای سقف و یا دهانه قاب صلب عرضی محاسبه می شوند. در این محاسبه باید به لزوم دسترس راننده جرثقیل و یا تعمیرکاران به قطعات متحرک جرثقیل از کنار ریل جرثقیل توجه نمود . معمولاً این دسترس از طریق راهرو طولی در طرفین سالن در تراز ریل جرثقیل تامین می شود.
از نظر ارتفاع نیز وجود جرثقیل باعث لزوم رعایت برخی نکات می شود، مانند ارتفاع مورد نیاز از کف سالن تا زیر پایین ترین نقطۀ قطعات متحرک جرثقیل و ارتفاع آزاد مورد نیاز از روی ریل جرثقیل تا زیر خرپای سقف، در محاسبه ارتفاع از کف سالن تا زیرخرپای سقف باید به تغییر شکل قائم خرپای سقف تحت بار مرده و زنده توجه نمود.
مسئله مهم دیگر، توجه به نحوه تحمل بارهای جانبی ناشی از ترمز جرثقیل در حین کار است . مقدار این نیروها در آیین نامه ها بیان شده است. در مواردی دیده شده است که طراحان سازه، نیروهای افقی ترمز جرثقیل در جهت عمود بر ریل را فقط به یک قاب عرضی ساختمان اثر می دهند و از نتایج تحلیل برای طراحی ستون ها و تیرهای قاب استفاده می کنند . حال آنکه باید توجه داشت که به دلیل پیوستگی قابها در جهت طول سازه که ناشی از صلبیت سقف و نیز مهاربندی جانبی تیر حامل ریل جرثقیل می باشد، این نیروهای عرضی فقط در یک قاب جذب نمی شوند، بلکه چندین قاب مجاور نیز در تحمل این نیروها سهیم هستند. بنابراین لزوم تحلیل سه بعدی سازه واضح است و در صورت چنین تحلیلی، امکان طرح قابهای عرضی سبک تر وجود خواهد داشت . اگر تمام نیروها فقط به یک قاب وارد شود، مخصوصا در ساختمانهای طویل، طرح به شدت غیراقتصادی خواهد شد.

انواع جرثقیل های سقفی

دانستن تفاوت بین جرثقیل های سقفی می تواند برای تجارت شما مفید باشد.

جرثقیل های سقفی می توانند تا حد زیادی تولید و کارایی را در فضای کاری شما بهبود بخشند.

انتخاب جرثقیل سقفی مناسب می تواند کار را بسیار آسان تر کند در حالی که یک انتخاب اشتباه کار را برای شما دشوار میکند.

انواع مختلف جرثقیل سقفی شامل جرثقیل دروازه ای، جرثقیل بازویی، جرثقیل پل، جرثقیل ایستگاه کاری، جرثقیل مونوریل، جرثقیل سقفی و زیر کار می باشد.

با خواندن مقاله زیر، مروری مختصر و آموزنده در مورد انواع مختلف جرثقیل سقفی خواهید داشت.

جرثقیل دروازه ای

جرثقیل دروازه ای نوعی جرثقیل سقفی است که بر روی یک چارچوب متحرک که دروازه نامیده میشود، ساخته می شود. این چارچوب تجهیزات بزرگی مانند وینچ جرثقیل، تجهیزات الکترونیکی، و بارهای مورد نیاز برای جابه جا شدن را پشتیبانی و حمل میکند.

موارد استفاده از جرثقیل دروازه ای
جرثقیل های دروازه ای در طیف وسیعی از اندازه ها وجود دارند. بدین صورت که برخی از آنها به قدری کوچک هستند که میتوانند در انبار یا پارکینگ جا شوند در حالی که برخی دیگر از قابلیت بلند کردن انبار ، خانه و یا هر چیز دیگر برخوردار هستند.

جرثقیل های دروازه ای خیلی بزرگ در محوطه های حمل و نقل و کانتینر، محوطه های راه آهن و مکان هایی که دال های بتنی بزرگ وجود دارند، استفاده می شوند.

جرثقیل های دروازه ای کوچکتر برای استفاده در پارکینگ، انباری و مغازه های کوچکتر تولیدی رایج تر هستند.
همچنین جرثقیل های دروازه ای کوچکتر معمولاً روی چرخ های سنگین قرار دارند که می توان آنها را به راحتی جابجا کرد.

جرثقیل بازویی

جرثقیل بازویی به نوعی شبیه حرف L وارونه به نظر می رسد. معمولاً از طریق تکیه گاه خود یا به وسیله تیر تکیه گاه ساختمان، روی زمین نصب می شوند.
جرثقیل های بازویی معمولاً مجهز به بالابر زنجیری برقی هستند و قابلیت چرخش با دست را دارند که این امر منجر می شود در انجام بسیاری از بالابرها در فواصل کوتاه بسیار کارآمد باشند.
موارد استفاده از جرثقیل بازویی
این نوع جرثقیل ها معمولاً در خطوط تولید و مونتاژ، کارخانه ها و معادن استفاده می شوند. قدرت بالابری آنها به اندازه برخی دیگر از جرثقیل های موجود در این لیست نیست.

جرثقیل سقفی پل (bridge crane)

جرثقیل های پل همان چیزی است که به احتمال زیاد هنگام فکر کردن به جرثقیل سقفی به ذهنتان خطور میکند.

این نوع جرثقیل سقفی در داخل سوله ساخته می شود و معمولاً از ساختار سوله به عنوان تکیه گاه استفاده می کند.

جرثقیل پل سقفی تقریباً همیشه یک بالابر دارد که به چپ یا راست حرکت می کند. اغلب اوقات این جرثقیل‌ها روی یک مسیر کار می کنند، بنابراین کل سیستم می تواند در داخل ساختمان به جلو یا عقب حرکت کند.

جرثقیل های پل در دو نوع رایج وجود دارند. تک پل و دو پل.

جرثقیل تک پل

جرثقیل تک پل از یک تیر I شکل تشکیل شده است که بار را تحمل می کند.
این جرثقیل‌ها معمولاً سبک‌تر هستند و وزن کمتری را نسبت به جرثقیل دو تیر خود بلند می‌کنند.
اگرچه در مقایسه با برخی جرثقیل های دیگر میتوانند بار زیادی بلند کنند، اما ظرفیت بار آنها حدود 10 تن میباشد.

جرثقیل دو پل

جرثقیل دو پل دارای دو تیر I شکل هستند که بار اعمال شده را تحمل می کنند.
این نوع از جرثقیل‌ها سنگین‌تر هستند و نسبت به جرثقیل‌های تک پل، ظرفیت بالابری بیشتری دارند.
بزرگترین ظرفیت بارگیری جرثقیل دو پل حدود 100 تن است.

موارد استفاده از جرثقیل سقفی پل

بسیاری از صنایع مانند کارخانه های خودروسازی یا کارخانه های کاغذسازی از جرثقیل های سقفی پل استفاده می کنند. این جرثقیلها برای جابه جایی اجسام سنگین در داخل سوله کاربرد داشته و بسیار قابل اطمینان و کارآمد هستند.

سخن آخر

پس از خواندن همه این موارد، مطمئناً باید اطلاعات و درک نسبتاً خوبی در مورد جرثقیل های سقفی و بسیاری از جرثقیل های مختلف، نحوه استفاده و قابلیت های آنها که می تواند برای کسب و کارتان مفید باشد، کسب کرده باشید.
با این حال، اگر سوالاتی در مورد اینکه چگونه هر یک از این جرثقیل ها می تواند برای کسب و کار شما مفید باشد داشته باشید با ما تماس بگیرید. تیم مهندسین شرکت قارتال آماده کمک و راهنمایی شما میباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *