مجله قارتال

اطلاعات مربوط به علائم راهنمایی رانندگی و تجهیزات ایمنی راه

گسترش ناوگان حمل و نقل جاده ای به منظور تامین ایمنی جاده ها و کاهش تصادفات جاده ای به وجود آمده است. به همین دلیل تهیه و نصب علائم راهنمایی رانندگی و تجهیزات ایمنی جاده ها اهمیت بسیاری پیدا کرده است. این علائم و تجهیزات جز بخش لاینفک جاده محسوب می‌شود که بایستی به عنوان اجزا تشکیل دهنده یک جاده به آنها نگاه کرد.از آنجایی که تهیه و نصب آنها هزینه قابل توجهی به خود اختصاص می دهد. باید برآورد هزینه برای تهیه و تنظیم  این موضوع  به دقت انجام  شود. در صورتی که در گذشته به لحاظ عدم رعایت این موضوع از سوی مهندسین محترم مشاور، اکثر جاده های بهره برداری شده، فاقد بخشی از علائم راهنمایی رانندگی و تجهیزات ایمن هستند. امیدواریم این موضوع حیاتی مورد توجه قرار گرفته تا شاهد چشم گیر کاهش تصادفات و افزایش ایمنی راه‌ها باشیم.

سفارش انواع تابلو راهنمای مسیر

برای سفارش تولید تابلو با بهترین متریال و مناسب ترین قیمت بازار همین حالا تماس بگیرید.

تاریخچه علائم و جایگاه ایران در سطح بین الملل

به منظور طراحی یکنواخت در مورد علائم و تجهیزات ایمنی راه ها از نظر بین المللی در گذشته جلسات متعددی از طرف سازمان ملل متحد و سازمان کشورهای اروپایی و آمریکایی در ژنو و وین تشکیل یافته و پروتکل های بین کشورهای عضو تنظیم شده و ایران نیز جز این کشورها بوده و آیین نامه خود را بر مبنای کنوانسیون 1968 که توسط سازمان ملل در وین تشکیل گردیده و یکی از اعضا شرکت کننده در کنفرانس و امضا کنندگان این کنواسیون بوده است. تنظیم  در ماه می 1976 تصویب نامه دولت ایران در مورد کنوانسیون ترافیک راه ها و کنوانسیون وین درباره علائم و چراغهای راهنمایی راهها به دبیرکل سازمان ملل تسلیم گردد.

از نظر حقوقی باستناد ماده 19 قانون اصلاح قانون ایمنی راهها و راه آهن مصوب 1379.2.11 مسئولیت حقوقی علامت گذاری راهها تشخیص نیاز و نوع علائم و محل نصب آنها به طور کامل بر عهده وزارت راه و شهرسازی است.

تاریخچه علائم راهنمایی رانندگی و جایگاه ایران در سطح بین الملل

طبقه بندی در قالب 7 جلد نشریه در تاریخ 1384.10.1

آئین نامه علائم راهنمایی رانندگی و تجهیزات ایمنی راه های ایران توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور جهت اجرا به کلیه دستگاههای اجرایی مهندسان مشاور و پیمانکاران ابلاغ گردیده که بطور اختصار در ذیل به آنها اشاره می گردد:

  1. نشریه شماره 1-267

2. نشریه شماره 2-267

3. نشریه شماره 3-267(علائم ایمنی راه)

4. نشریه شماره 4-267

5. نشریه شماره 5-267

6. نشریه شماره 6-267

7. نشریه شماره 7-267

و اما با عنایت به نوع فعالیت این شرکت صرفا مختصر اطلاعات در خصوص نشریه شماره 3-267 و 4-267 و 7-267 ارائه می گردد.

علائم راهنمایی رانندگی در جاده

قارتال برترین تولید کننده تابلو های ترافیکی

با کیفیت ترین مصالح

تنوع بالا

مشاوره فنی رایگان

کادر فنی مجرب

نشریه شماره 3-267 (علائم ایمنی راه)

عملکرد و طبقه بندی علائم

علائم راهنمایی و رانندگی از نظر عملکرد آنها به سه بخش زیل طبقه بندی می گردد:

علائم انتظامی

این علائم مجموعه علائمی هستند که ممنوعیت و یا محدودیت را به کاربر اعلام می نماید که شکل هندسی آنها (باستنا تابلو ایست که هشت گوشه و علامت رعایت حق تقدم عبور مثلث متساوی الاضلاع و راس آن رو به پایین است) دایره بوده و ممکن است جهت رساندن پیام به یک صفحه متمم در قسمت پایین آن در جاده نصب گردد.

علائم انتظامی تابلو دایره ای

علائم اخطاری (هشدار دهنده)

علائم راهنمایی رانندگی مجموعه علائمی هستند که راننده را از وجود خطرهای موجود جاده مطلع نموده و هشدار لازم را به ایشان می دهد و شکل آنها مثلث متساوی الاضلاع بوده که راس آنها رو به بالاست. با این استثنا که علامت تعیین جهت که دارای شکل مستطیل هستند جزو این علائم محسوب می شود (علائم جناغی).

علائم راهنمایی رانندگی اخطاری (هشدار دهنده)

علائم اخباری (اطلاع دهنده)

این تابلو ترافیکی نیز به مجموعه علائمی اطلاع می گردد که اطلاعات مربوط به مسیر مکان وسایل و امکانات مورد نیاز رانندگان را ارائه می نماید و شکل هندسی آنها مربع و یا مستطیل بوده و علائم پرچمی که جز این علائم محسوب می گردد ممکن است دارای یک انتهای نوک تیز باشند.

علائم اخباری (اطلاع دهنده)

محل نصب علائم

موقعیت و محل نصب علائم راهنمایی رانندگی به گونه ای باید انتخاب گردد که علائم از فاصله مناسب قابل رویت بوده و توسط موانع پوشیده نشده باشد. نصب علائم در سمت چپ در راه ها با جدا کننده وسط که نصب علائم در سمت راست به تنهایی کافی نیست. ضروری است در پیچ های تند متمایل به راست نصب علائم در سمت چپ نیز مناسب و قابل توصیه باشد. قرار دادن آن علامت در سمت چپ مکمل علامت سمت راست است. برای مثال در مسیرهای یک طرفه تابلو ورود ممنوع در هر دو سمت نصب می شود.

فاصله نصب

در جاده هایی با جدا کننده وسط علائم رانندگی باید به صورتی قرار داده شود که نزدیک ترین لبه تابلو از کنار آسفالت حداقل 120 سانتی متر فاصله داشته باشد و در جایی که شانه راه آسفالت شده این فاصله از کنار شانه باید حداقل 75 سانتی متر باشد. در راههای دیگر تمام علائم باید چنان قرار داده شود که نزدیک ترین لبه آن از کناره آسفالت و یا در صورت وجود شانه آسفالت از کنار آن حداقل 75 سانتی متر فاصله داشته باشد. در جایی که پیچ تند یا شیب عرضی وجود دارد و یا علائم روی جداکننده وسط نصب می شود این فاصله به حداقل 100 سانتی متر افزایش می یابد. علائم باید در زاویه 10 درجه نسبت به امتداد مسیر حرکت و محدوده دید تیزبین 3 تا 5 درجه باشد. البته با توجه به تجربه توصیه می شود نصب علائم در راه های کوهستانی در داخل ترانشه ها به لحاظ برف روبی و در قسمت خارج از آبرو ها نصب گردد و توصیه می گردد فاصله نصب تابلو ها در راه هایی که تردد محموله های ترافیکی زیاد است تا حدی افزوده شود.

ارتفاع نصب

لبه پایینی تابلو باید 150 سانتی متر از مرتفع ترین نقطه سواره رو بالا تر قرار گیرد بنابراین توصیه می شود این موضوع در راههای فرعی و اصلی دو خطه رفت و برگشت 180 سانتی متر و در بزرگراه 2 الی 2.10 و برای آزادراهها 2.2 الی 2.4 منظور کرد و در جایی که علائم در پیاده روها و در عرض آنها نصب می شود حداقل ارتفاع 210 سانتی متر است اما 240 سانتی متر ترجیح داده می شود.

ارتفاع نصب تابلو ترافیکی

ضوابط طراحی علامتهای انتظامی اخطاری و اخباری

جداول 2-1 و 2-2 برای طراحی علامتهای انتظامی و جدول 3-1 و 3-2 برای طراحی علامتهای اخطاری و جدول پ-1-2 برای طراحی علامتهای اخباری و سایر ظوابط مورد نیاز در نشریه شماره 3-267 قید گردیده و برای طراحی لازم است به این منابع مراجعه گردد.

کاربرد تنوع رنگ شبرنگ در طراحی علائم

  • طراحی زمینه علائم راهنمایی رانندگی مورد استفاده در آزاد راهها با شبرنگ آبی انجام می پذیرد.
  • طراحی زمینه علائم مورد استفاده در بزرگ راههای اصلی با شبرنگ سبز انجام می پذیرد.
  • طراحی زمینه علائم رانندگی مورد استفاده در راههای فرعی با شبرنگ سفید انجام می پذیرد.
  • طراحی زمینه تابلو های ترافیکی مورد استفاده در ادارات سازمانها و نهادهای دولتی با شبرنگ نارنجی انجام می پذیرد.
  • در طراحی علائم که نقاط و مکانهای تفریحی و گردشگری را مشخص می کند از شبرنگ قهوه ای استفاده می شود.
  • زمینه شبرنگ علائم مجتمع های خدماتی و رفاهی در آزادراهها آبی و در راههای اصلی و بزرگراه سبز خواهد بود.

مشخصات فنی پایه علائم انتظامی، اخطاری، مسیرنما، جهت نما

  • در این مشخصات ابعاد پی کنی پی ریزی و نوع و ابعاد پروفیل و فواصل سوراخها و کلا ارتفاع نصب به تفکیک نوع راه مشخص گردیده و سرعت باد حداکثر 110 کیلومتر طراحی شده است.
  • رنگ آمیزی این پایه ها به منظور بهتر مشخص نمودن صفحه علائم طوسی سیر توصیه می گردد.

مشخصات فنی فونداسیون و پایه علائم اخباری

  • این مشخصات با توجه به موقعیت محل نصب و سرعت باد منطقه طراحی و مشخص می گردد. همچنین رنگ آمیزی این پایه ها نیز طوسی سیر توصیه می گردد.

مشخصات فنی فونداسیون برای پایه علائم اخباری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *