در حال حاضر استفاده از سوله برای سالنهای ورزشی، انبار و کارگاهها مشکل بزرگی است. چراکه اغلب افراد نمیدانند از سولهها باید چه استفادهای کنند و چه نوع سولهای برای کار آنها مناسب است. بهطورکلی سولهها در دو نوع سبک و سنگین هستند و تفاوتهای حائز اهمیتی هم باهم دارند که در ادامه تفاوت سوله سبک و سنگین، مزایا و معایب هر یک را بررسی خواهیم کرد.
تفاوت سوله سبک و سنگین
ابتدا قبل از هر چیزی باید بدانیم که سوله سنگین و سوله سبک چیست و چه کاربردهایی دارند. سولهها هم بهصورت سبک و هم سنگین طراحی و تولید میشوند. سولههای سبک در بین دو مدل بهتر و کاربردیتر هستند و در اغلب موارد هم به کار گرفته میشوند. سولهها را عملاً میتوان برای هر کاری استفاده کرد و در این رابطه محدودیتی ندارد. از ساخت گاوداری صنعتی گرفته تا سوله سردخانه.
سولههای سبک درعینحال قدرت و استحکام بالایی دارند و با کمترین میزان فولاد در ساخت آنها استفاده میشود. معمولاً سولههای سبک در مکانهایی که نیاز به دهانه بزرگ دارند بیشتر استفاده میشود. نوع دیگری از سولهها مشابه سولههای سبک وجود دارند که سوله فوق سبک نامیده میشوند. این دو را نباید باهم اشتباه بگیرید؛ چراکه تفاوتهای زیادی باهم دارند. ازلحاظ ساختاری سولههای سبک، وزن بسیار کمتری نسبت به نوع سولههای سنگین دارند و برای صنعت گران گزینه بهصرفهتری است. درواقع سولههای سبک ازنظر اقتصادی مقرونبهصرفه تر هستند.
مزایای سولههای سبک
سولههای سبک نباید ضعیف و ناکارآمد تلقی شوند، بلکه این سوله مزایای بسیار زیادی دارند و برای کارهای زیادی استفاده میشوند:
- مقاومت بالا: سولهها با محاسبات دقیقی طراحی میشوند و مقاومت خوبی در برابر شرایط آب و هوایی مثل برف سنگین و طوفانها از خود نشان میدهند.
- نصب فوری: سولهها ابتدا در کارگاه ساخته میشوند و برای مونتاژ به محل پروژه انتقال داده میشوند و فرایند نصب سادهای دارند.
- استحکام: سولهها به دلیل استحکام و مقاومت بینظیر خود در زمان کوتاهی نصب میشوند و برای اغلب کارها گزینه مناسبی هستند.
- کیفیت: سولههای سبک ازلحاظ ساختاری نیز با مواد درجهیک ساخته میشوند و کیفیت بالایی دارند. معمولاً این نوع سولهها با روش خرپایی طراحی و ساخته میشوند، درواقع این روش اغلب برای ساخت سولههای محکم و باکیفیت به کار گرفته میشود. کیفیتی که سولههای سبک از خود نشان میدهند در نوع خود بینظیر است و چنین ویژگیهایی سبب شده تا این سازهها در پروژههای قدرتمند و عظیمی استفاده شوند.
مقایسه سوله سبک و سنگین
سولههای سبک به دلیل استفاده کمتر فولاد قیمت پایینتری دارند و این نکته قابلتوجهی برای کاربران است. نکته مهم دیگر این است که سولههای سبک در مقایسه با سولههای سنگین مقاومت بالایی از خود نشان میدهند و در هر شرایط آب و هوایی دوام قابلتوجهی دارند. این سولهها را میتوان با دهانه عریض و بدون ستون به مرحله اجرا رساند. علاوه بر این، سولههای سبک قدرت تحمل جرثقیلهای سقفی را دارند. بهطورکلی هر دو نوع سوله سبک و سنگین دارای مزایا و معایبی هستند و شما بسته به نیاز و کاربردی که سوله دارد میتوانید نمونه مناسبی را خریداری کنید.
در این بخش قصد داریم به مقایسه سوله سبک و سنگین بپردازیم. سولههای سبک ویژگیهای مثبت زیادی ازجمله تنوع زیاد در طراحی، مقاومت در شرایط جوی، استحکام زیاد و… را دارا میباشند. در مقابل سولههای سنگین هزینه نگهداری مناسبی دارند و میتوانید از قطعات آن بهطور مجدد در پروژههای مختلف استفاده کنید. با توجه به کارکردی که سولهها دارند شما باید از آنها درزمینهٔ مربوطه استفاده کنید. فقط باید توجه کنید که ویژگی کدامیک از آنها با پروژه شما تناسب بیشتری دارند.
نکات مهم هنگام انتخاب سوله سبک و سنگین
- سولههای سبک همانطور که میدانید وزن کمتری نسبت به سولههای سنگین دارند؛ چراکه در ساخت آنها بهجای فولاد از پروفیل استفاده میشود.
- ازلحاظ قیمت سولههای سبک ارزانتر از سولههای سنگین هستند. فولادی که در سولههای سنگین استفاده میشوند بیشتر است و همین عامل سبب گرانتر بودن آنها میشود.
- ازنظر ایمنی و استحکام سولههای سبک بهتر از سولههای سنگین هستند.
- طراحی و ساخت سولههای سبک با سرعت و سهولت بیشتری انجام میشود.
- هزینه نگهداری و رسیدگی به سولههای سنگین کمتر از سولههای سبک است. پس درنتیجه بسته به نوع پروژه و کاربردی که از سوله انتظار دارید باید سوله سبک و یا سنگین را انتخاب کنید. هزینه ساخت سوله از نکات بسیار مهمی است که باید در نظر بگیرید.
تفاوت قیمت سوله سبک و سنگین
در خرید هر محصولی قیمت یکی از عوامل مهم به شمار میرود. سولههای سبک و سنگین دو نوع با ویژگیهای متفاوتی هستند. تفاوت عمدهای که قیمت سولهها را تعیین میکند متریال مصرفی در این دو سازه است. اگر در ساخت سوله از فولاد استفاده شود قطعاً در قیمت نهایی سوله تأثیرگذار خواهد بود. با توجه به اینکه قیمت سوله امروزه افزایش زیادی یافته برای پروژههای بزرگ بهصرفه نیست و توصیه نمیشود. در مقابل سولههای سبک به دلیل شکل هندسی طراحی خاص و ویژهای دارند. همچنین نکته دیگر اینکه استفاده ترکیبی از فولاد و پروفیل بسیار سبکتر است و میتواند 30 تا 50 درصد از هزینههای ساخت را کاهش دهد. علاوه بر این تفاوت سوله سبک و سنگین به هزینه حملونقل برای سولههای سبک و سنگین بستگی دارد.
کاربرد سولههای سنگین
سولههای سنگین معمولاً در صنایع سنگین و پیچیده تولیدی استفاده میشوند. درواقع با استحکام و عظمتی که سولههای بزرگ دارند میتوانند برای واحدهای تولیدی و صنعتی بزرگ ازجمله: پالایشگاهها، نیروگاهها، کارخانهها، تولیدات خودرویی و… گزینه مناسبی باشند. به همین جهت طراحی و ساخت سولههای سنگین باید بهطور اصولی و توسط کارشناسان کار بلد انجام شود تا بتواند بهخوبی نیاز کارخانهها و صنایع تولیدی بزرگ را رفع کند.
کاربرد سوله سبک
سولههای سبک معمولاً در مکانهایی همچون سالنهای نمایشی و نمایشگاهی، سالنهای ورزشی، سردخانهها، انبارها، شهربازی، تالار پذیرایی و تعمیرگاهها و هر مکانی که نیاز به سقف با ارتفاع زیاد داشته باشد، استفاده میشوند.
معایب سوله سبک
امروزه با توجه به عدم محدودیتها در ساخت سولههای سبک افراد بسیاری هستند که به خرید سولههای سبک روی آوردهاند. البته این عدم محدودیت در برخی مواقع مزیت محسوب میشود، اما اغلب مواقع این مزیت در دهانههای کوچکتر از 18 متر یکی از معایب سولههای سبک به شمار میرود. دلیل این امر هم به ابعاد و قیمت نهایی سوله بستگی دارد. در ساخت سولههای سبک این نکته را در نظر بگیرید که هرچه ابعاد و دهانه سوله عریضتر و بزرگتر باشد وزن سازه هم سنگینتر و درنتیجه گرانتر میشود. از طرفی به میزان قابلتوجهی هزینههای اجرای فونداسیون را کاهش میدهد.
جمعبندی
همانطور که در این متن مشاهده کردید و با تفاوت سوله سبک و سنگین آشنا شدید بهتر است بدانید عوامل مختلفی روی قیمت و نوع سوله اثرگذار هستند. باید ابتدا بدانید که هر پروژه چه هدفی را دنبال میکند و ازنظر کارکرد و بودجه در چه وضعیتی قرار دارد. البته در حالت کلی مزایای سولههای سبک نسبت به سولههای سنگین بسیار بیشتر است. اما هر فرد با توجه به نیاز و کار خود میتواند یکی را انتخاب کند. سنجش شرایط محیطی هر پروژه، خرید تیرآهن، انتخاب طراحان و… سبب میشوند تا یک پروژه مؤثرتر، سریعتر و سادهتر از دیگر پروژهها پیش برود.