مجله قارتال

بررسی مزایا و معایب سوله سبک

شاید تاکنون به احداث یک تولیدی، ساخت انبار و حتی راه‌اندازی یک دفتر چندمنظوره فکر کرده‌اید؛ ولی به دلیل هزینه‌های بالای ساخت‌و‌ساز منصرف شده‌اید. می‌دانیم که احداث یک ساختمان به این راحتی نیست و به هزینه و زمان زیادی نیاز دارد، اینجاست که سوله‌ها‌ به کمک کارآفرینان می‌آیند. مبلغ تمام شده برای احداث سوله در مقایسه با ساخت یک واحد به صورت سنتی بسیار کمتر خواهد بود؛ به همین دلیل با استقبال زیادی روبرو شده است. به‌طور کلی سوله‌ها در نوع تولید می‌شوند؛ سوله‌های تیرورقی و سوله‌های سبک که نسبت به سوله‌های تیرورقی از هزینه کمتر و نصب سریع‌تری برخوردار هستند. در این مطلب قصد داریم به این سوال که سوله سبک چیست و چه مزایا و ویژگی هایی دارد، پاسخ دهیم؛ بنابراین با ما همراه باشید.

سوله سبک چیست؟

قبل از آنکه به سوال سوله سبک چیست، پاسخ دهیم بهتر است با تعریف سوله آشنا شوید. سوله‌های صنعتی ساختمان‌های فلزی هستند که به‌صورت پیش‌ساخته در یک کارگاه تولید و در محل مورد‌نظر ‌با استفاده از پیچ و مهره نصب می‌شوند. هزینه و مدت زمان ساخت سوله بسیار کمتر از ساخت یک واحد ساختمان است به همین دلیل بسیاری از مشاغل به استفاده از سوله‌ها روی آورده‌اند. سوله‌های صنعتی در دو ‌نوع تولید می‌شود سوله‌های تیرورقی و سوله‌های سبک که‌ به آن خرپایی نیز می‌گویند. در ساخت سوله سبک از فولاد کمتری استفاده می‌شود بنابراین سبک‌تر از سوله تیرورقی است.‌ سوله سبک به دلیل استحکام، مقاومت بالا و همچنین نصب فوری با استقبال زیادی روبه‌رو شده است.

سوله سبک چیست؟

انواع سوله سبک

سوله‌ سبک سوله‌ها در سه طرح مختلف و با مصالح متفاوت ساخته می‌شوند که شما می‌توانید بر اساس کارکردی که مدنظرتان است نسبت به سفارش آن‌ها اقدام کنید. این مدل‌ها عبارتند از:

  • سوله UBM: در ساخت این سوله‌ها از ورق‌های گالوانیزه استفاده می‌شود و به دلیل نوع طراحی آن در برابر عوامل طبیعی مثل وزش باد شدید یا بارش برف سنگین مقاومت بالایی دارد.
  • سوله های سبک خرپایی: سوله‌های خرپایی که در اصل سوله سبک را با آن می‌شناسند از کاربردی‌ترین و پرطرفدارترین مدل سوله در ایران است؛ زیرا این نوع سوله‌ها با هر متراژ دهانه‌ای می‌تواند ساخته شود و محدودیتی از این نظر ندارد. در ساخت سوله‌های خرپایی از مقدار کمی فولاد استفاده می‌شود، به همین دلیل جابه‌جایی و نصب آن راحت‌تر است.
  • سازههای فضایی: این نوع سازه‌ها که به آن خرپای سه‌بعدی نیز می‌گویند بر اساس یک الگوی هندسی ساخته می‌شود. سازه‌های فضایی بیشتر جنبه زیبایی و تزیینی دارند و بیشتر در ساخت نمایشگاه یا ساختمان‌های مدرن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مزایا و معایب سوله سبک

خرید و نصب سوله‌های سبک از نظر میزان سرمایه‌ای که برای آن مصرف می‌شود بسیار مقرون‌به‌‌صرفه‌تر از ساخت یک واحد ساختمان به آن ابعاد و متراژ است. سوله‌های سبک را می‌توان برای کاربری‌های متفاوت استفاده کرد. این سوله‌ها دارای مزایای زیادی نیز هستند، از جمله مزایای سوله سبک می‌توان به موارد زیر‌ اشاره کرد:

هزینه‌ کمتر، کارایی بیشتر

در برآورد هزینه‌ها احداث سوله از خرید مصالح و ساخت‌و‌ساز ارزان‌تر به‌حساب می‌آید. در اسکلت‌بندی این سوله‌ها از فلزاتی استفاده می‌شود که ضمن ارزان بودن بسیار مقاوم هستند و نیازی به تعمیر و نگهداری مداوم ندارند‌. یکی دیگر از مزایای سوله سبک این است سوله‌ها بعد از نصب با کاهش قیمت مواجه نمی‌شوند؛ بنابراین که اگر قصد دارید در آینده سوله را بفروشید، قیمت فروش آن بیشتر از هزینه خرید آن خواهد بود.

مزایا و معایب سوله سبک

سوله های بدون ستون میانی

اگر عرض دهانه سوله شما بیشتر از 18 متر باشد، در صورت استفاده از سوله تیرورقی ناچار هستید یا سوله ای با وزن خیلی بیشتر بسازید و یا به داشتن ستون های اضافی در داخل کارخانه خود رضایت دهید. یکی از مزیت های مهم سوله سبک عدم نیاز به ستون وسط در سالن برای دهانه های تا 60 متر می باشد.

تغییرپذیر هستند

برای تغییر دکوراسیون یا ایجاد یک اتاق دیگر در یک ساختمان اداری باید زمان و ‌هزینه زیادی صرف کنید‌؛ اما تغییرات در داخل سوله سبک بسیار آسان‌تر است‌. می‌توانید فضای سوله را به‌راحتی تغییر دهید و آن را به فضای اداری با چند اتاق  تبدیل کنید.

طول عمر طولانی

از دیگر مزایای سوله سبک می‌توان به اسکلت فلزی آن اشاره کرد که از مصالح بادوام ساخته شده‌ است. فلزها دارای ساختاری بسیار محکم‌ و سفت هستند. آن‌ها در برابر سرما و گرما مقاومت خوبی دارند‌؛ بنابراین اگر ‌قصد دارید یک سوله سبک بخرید نسبت به ماندگاری طولانی و دوام بالای آن مطمئن باشید.

نگهداری آسان

نگهداری از سوله‌های سبک بسیار آسان است و به مراقبت چندانی نیاز ندارند. تنها نکته‌ای که در زمینه نگهداری این سوله‌ها می‌توان ذکر کرد آن است که فقط آنکه سوله‌های سبک هر از چندگاهی باید رنگ‌آمیزی و تمیز شوند‌.

 

معایب سوله‌های سبک

به‌طور کلی سوله سبک محدودیت‌های خاصی ندارد و آن‌ را می‌توان به‌راحتی و در هر مکانی احداث کرد؛ اما در برخی مواقع ممکن است دستمزد گروه نصاب سوله سبک بالا باشد یا آنکه برای ساخت سوله‌های با دهانه کمتر از ۱۸ متر مقرون‌به‌صرفه نباشد‌. به طور کلی سوله سبک برای دهانه های بالای 20 متر و مخصوصا 35 متر به بالا از نظر اقتصادی بسیار توجیه پذیر هستند. از دیگر معایب سوله های سبک یا خرپایی نسبت به سوله تیرورقی، ارزش دارایی می باشد، به بیان دیگر اگر در آینده مالک سوله سبک، قصد فروش کارگاه و یا کارخانه را داشته باشد، سوله سبک نسبت به سوله تیرورقی (یا همان سوله سنگین و صنعتی) با قیمت پایین تری به فروش رفته و همچنین شاید در خرید و فروش از این بابت خریدار خواستار تخفیف و قیمت های پایین تر گردد.از سوی دیگر به لحاظ زیبایی سوله تیرورقی ابهت و شکل سازه ای بهتری نسبت به سوله سبک به کارخانه می بخشد. و از دیگر معایب سوله سبک می توان به این نکته اشاره کرد که در صورتی در سوله نیاز به جرثقیل سقفی باشد باید ستون های سازه به صورت تیرورقی ساخته گردیده و ستون خرپایی جوابگوی جرثقیل سقفی از لحاظ تنش های وارده به سازه نخواهدبود.

ویژگی‌ های سوله سبک

سوله‌های سبک در اندازه و شکل‌های مختلفی ساخته می‌شوند که برای ذخیره‌سازی، کارگاه تولیدی و بسیاری از موارد دیگر کاربرد دارند. بسیاری از شرکت‌ها برای پیشبرد اهداف تجاری خود به سوله سبک نیازمند هستند. این سوله‌ها علاوه‌بر محکم و بادوام بودن دارای ویژگی‌های دیگری نیز هستند که موجب شده به یکی از پر تقاضاترین محصولات تبدیل شوند. در ادامه به برخی از ویژگی‌ های سوله سبک اشاره می‌کنیم:

  • اجزای سوله‌ سبک نسبت به سوله تیرورقی دارای وزن کمتری است و در صورت نیاز می‌توان مصالح آن را بازیافت کرد؛ بنابراین سوله‌ها دوستدار محیط‌زیست به‌حساب می‌آیند.

ویژگی‌ های سوله سبک

  • از دیگر ویژگی‌ های سوله سبک آن است که این سوله‌ها به‌صورت پیش‌ساخته هستند که در محل موردنظر و با استفاده از پیچ‌و‌مهره نصب می‌شوند؛ بنابراین در هنگام ساخت، ضایعات کمتری تولید می‌کنند.
  • در مقابل زنگ‌زدگی‌، رطوبت و نور خورشید مقاوم هستند.
  • به‌سرعت و در‌ کمترین زمان ممکن نصب می‌شوند‌.
  • در برابر زلزله مقاوم هستند.
  • با توجه به سبک وزن بودن این نوع سوله، مونتاژ و سر هم کردن اجزای آن بسیار آسان است.
  • از ویژگی‌ های سوله سبک آن است که زمان ساخت به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد و پروژه به‌سرعت راه‌اندازی می‌شود.
  • به دلیل تولید مصالح و اجزای آن در کارخانه، کنترل کیفیت امکان‌پذیر است.
  • امکان تغییر طرح و اجرای نظرات کارفرما وجود دارد.

کاربرد سوله سبک

همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم سوله‌ها برای اهداف مختلفی از جمله ذخیره‌سازی یا کارهای تولیدی استفاده می‌شوند، اما این موارد تنها کاربرد سوله سبک نیست. در ادامه به برخی از کاربردهای دیگر این سوله‌ها اشاره می‌کنیم:

سوله‌های تجاری

سوله‌های تجاری عمدتا در ابعاد بزرگ احداث می‌شوند. اصولا شرکت‌هایی که این سوله‌ها را سفارش می‌دهند از آن‌ها به‌‍‌ صورت چندمنظوره استفاده می‌کنند. به‌طور مثال بخشی از آن تبدیل به دفتر کار می‌شود و بخشی دیگر برای انبار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

سوله‌های کشاورزی

روستائیان و کشاورزان از سوله‌های سبک برای انبار محصولات کشاورزی یا محل نگهداری حیوانات اهلی استفاده می‌کنند.

کاربرد سوله سبک

سوله‌های تفریحی

از دیگر کاربرد سوله‌های سبک احداث زمین‌های ورزشی است. به‌طور مثال می‌توان از آن‌ها برای ایجاد زمین والیبال یا تنیس استفاده کرد.

پارکینگ خودرو

اگر به یک پارکینگ سرپوشیده نیاز دارید، خرید سوله سبک را در دستور کار خود قرار دهید. این سوله‌ها برای دپوی خودروها یا ماشین‌ آلات سنگین یک گزینه مناسب به‌حساب می‌آیند.

نکات مهم برای سفارش سوله سبک

سوله سبک طرفداران بسیاری دارد و هم اکنون افراد زیادی هستند که می‌خواهند برای سفارش و خرید آن اقدام کنند؛ اما نکات مهم هنگام سفارش سوله سبک چیست؟ در ادامه به چند نکته که باید به آن دقت کنید، اشاره می‌کنیم:

هدفتان از سفارش سوله سبک چیست؟

در‌ این بخش برای تولیدکننده اهداف خود را از سفارش سوله سبک به‌طور شفاف توضیح دهید تا آن‌ها بتوانند یک سوله با کارایی بیشتر، مصالح مناسب و ماندگاری طولانی تولید کنند.‌

به نصب سیستم‌های تهویه توجه کنید!

در‌ هنگام سفارش، عوامل محیطی و آب‌و‌هوایی منطقه را برای سازنده شرح دهید تا مکانی برای سیستم تهویه، نصب لوازم سرمایشی‌ و گرمایشی در سازه در نظر‌ گرفته شود. تأثیر آب و هوا و میزان بارش یا رطوبت بر نوع مصالح مورد نظر تأثیر می‌گذارد؛ بنابراین سعی کنید این عوامل را به‌خوبی برای سازنده سوله توضیح دهید.

سوله سبک چیست

چه مدل سوله‌ای مد نظرتان است؟

همانطور که پیش‌تر گفتیم سوله‌های سبک دارای سه مدل UBM، خرپایی و فضایی هستند. شما باید بر اساس کارایی یا بودجه مدنظرتان با سازندگان سوله صحبت و مدل مناسب را انتخاب کنید.

موقعیت جغرافیایی را فراموش نکنید!

نوع خاک و شرایط اقلیمی و جغرافیایی در میزان دوام سوله سبک بسیار مهم است. در انتخاب زمین مناسب برای ساخت سوله از کارشناسان کمک بگیرید‌ و حتما آزمایش‌های مربوط به خاک را انجام دهید.

محدودیت زمانی را در نظر بگیرید

اگر در یک چارچوب زمانی مشخصی سوله باید ساخته و نصب شود در هنگام سفارش آن را با تولید کننده مطرح کنید. یادتان باشد که برای ساخت سوله یک زمان اضافه نیز در نظر‌ بگیرید تا در صورت عدم انجام سفارش در موعد مقرر، دچار مشکل نشوید.

جمع بندی

در این مطلب به این سوال که سوله سبک چیست؛ پاسخ دادیم و از مزایا و ویژگی های سوله سبک برایتان گفتیم. سوله‌های صنعتی در دو‌ نوع تیر‌ورقی و سبک تولید می‌شوند. هزینه ساخت سوله تیرورقی به دلیل ورقه‌های فولادی که در ساخت آن مورد استفاده قرار می‌گیرد بیشتر از نوع سبک است. سوله‌های سبک به علت مقاومت بالا، هزینه کمتر و نصب فوری با استقبال بیشتری روبرو شده است. ساخت سوله‌های سبک به‌صورت پیش‌ساخته و در کارخانه صورت می‌گیرد و در زمان احداث با استفاده از پیچ‌ومهره در محل تعیین شده نصب می‌شوند‌. سوله‌های سبک برای انبار، فضای اداری، تولیدی، کشاورزی یا نمایشگاهی بسیار مناسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *