مجله قارتال

مراحل طراحی، ساخت و نصب سوله از صفر تا صد

ساخت سوله

شاید در ابتدا برایتان سؤال پیش آید که سوله چیست و چه کاربردی دارد؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم سوله فضایی است بدون ستون و با ارتفاع زیاد که کاربردهای مختلفی دارد. معمولاً از سوله برای سالن‌های ورزشی، برپایی نمایشگاه، سالن همایش، انبار و کارخانه استفاده می‌شود. به‌طورکلی ساخت و طراحی سوله کار چندان ساده‌ای نیست و همانند هر سازه دیگر نیازمند طی شدن مراحلی است. مراحل ساخت‌وساز سوله را می‌توان به دو قسمت تقسیم کرد. قسمت اول از ساخت این سازه به اخذ مجوز مربوط می‌شود و قسمت دوم طراحی و ساخت آن. در ادامه برای آشنایی بیشتر با سوله با ما همراه باشید.

مراحل طراحی، ساخت و نصب سوله از صفرتا صد

در نگاه اول ممکن است گمان کنید که مراحل ساخت سوله کار سختی نیست. حداقل ساخت این سازه نسبت به طراحی و ساخت بناهای چندطبقه راحت‌تر است. اما درواقع این‌گونه نیست و ساخت‌وساز سوله اصول پیچیده‌ای دارد که سازنده باید همه آن‌ها را در نظر بگیرد. ساخت‌وساز سوله عملیاتی کاملاً تخصصی است و باید توسط شرکت‌های آشنا به این فعالیت انجام شود. اگر می‌خواهید تا حدودی هزینه‌های خودتان را در ساخت سوله کاهش دهید پیشنهاد می‌کنیم از یک پیمانکار متعهد و باتجربه کمک بگیرید.

تقریباً 60 درصد از هزینه‌های ساخت سوله به مقاطع فولادی که در آن استفاده می‌شوند بستگی دارد. اگر سازنده در انجام کار نابلد باشد ممکن است با سنگین کردن وزن سازه سوله و طراحی‌های بیش‌ازحد هزینه‌های ساخت‌وساز را به‌شدت افزایش دهد. به‌طورکلی در ساخت سوله یکی از مهم‌ترین مراحل به نحوه طراحی سوله مربوط می‌شود.

مراحل طراحی، ساخت و نصب سوله از صفرتا صد

کاربرد سوله

به‌طورکلی سوله‌ها کاربردهای مختلفی دارند و برای موارد بسیار متعددی استفاده می‌شوند که در ادامه مطلب به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • سوله‌های کارگاهی اغلب برای فعالیت‌های صنعتی به‌کاربرده می‌شوند.
  • برخی سوله‌ها جایگزین خوبی به‌عنوان سالن‌های ورزشی هستند.
  • از سوله‌های نمایشگاهی برای برپایی نمایشگاه‌های مختلف استفاده می‌شود.
  • سوله‌های صنعتی جهت قرار دادن تجهیزات صنعتی در آن‌ها استفاده می‌شوند.
  • از سوله‌ها به‌عنوان انبارهای پوشیده هم استفاده می‌شود.

علاوه بر این کاربردها، سوله‌ها کاربردهای متعددی دارند و فقط به موارد گفته‌شده محدود نمی‌شوند. برای هر کاری که به فضایی وسیع و درعین‌حال ارتفاع سقف زیاد نیاز باشد، سوله‌ها بهترین انتخاب هستند. اصول طراحی سوله اگر به شکلی صحیح انجام شود می‌تواند برای کارهای زیادی استفاده شود و کاربردی باشد.

مراحل ساخت سوله

ساخت کلی سوله به دو بخش تقسیم‌بندی می‌شود. بخش اول آن مراحل اداری است که همانند هر ساخت‌وساز دیگر باید طی شود و بخش دوم آن به عملیات اجرایی مربوط می‌شود. در ادامه با مراحل ساخت سوله آشنا می‌شویم.

مراحل ساخت سوله

مرحله اول: اخذ جواز لازم برای ساخت

برای ساخت سوله همانند هر بنای دیگر باید جواز لازم را کسب کنید. درواقع اخذ مجوز در ساخت‌وساز و بهره‌برداری سوله کمی زمان‌بر و پیچیده است، چراکه باید در هر منطقه، شرایط و ضوابط آنجا را به‌خوبی رعایت کرد. حالا سؤال اصلی اینجاست که مجوز ساخت سوله را باید از کجا دریافت کرد؟ دریافت مجوز به نوع فعالیت سوله و همچنین سازمان‌های بالادستی مربوط می‌شود. این سازمان‌ها اعم از وزارت کشاورزی، وزارت بهداشت و سازمان صنایع می‌باشند.

برای ساخت‌وساز سوله قبل از این‌که اقدام به خرید تجهیزات کنیم باید مجوزهای لازم را دریافت کنیم. در مرحله اول برای این کار باید طرح توجهی آماده کرد و آن را به سازمانی که قصد دریافت مجوز را دارید ارائه دهید. طرح توجیهی یک طرح کلی است تا نشان دهد هدف از ساخت سوله و کاربری آن چیست. همچنین اشاره‌ای به مصالح و نوع سازه‌ای که می‌خواهیم در ساخت سوله استفاده کنید دارد. اگر در این مرحله سازمان مربوطه با طرح شما موافقت کند می‌توانید مابقی مراحل احداث را شروع کنید.

مرحله دوم: آماده‌سازی زمین برای ساخت

بعد از اخذ مجوزهای لازم برای ساخت باید زمینی که برای ساخت سوله مناسب است را آماده کنید. زمینی که برای این کار انتخاب می‌شود، باید برخی مشخصات لازم را داشته باشد و شرکت سازنده سوله آن‌ها را تائید کند. به‌طوری‌که زمین سوله باید بخش قابل‌توجهی از هزینه‌ها را شامل شود. زمانی که قصد خرید زمین را دارید باید شرایط و فاکتورهای مهمی ازجمله دسترسی به آب، برق، گاز، موقعیت جغرافیایی و شرایط آب و هوایی، دسترسی به حمل‌ونقل و جاده و… را در نظر بگیرید. علاوه بر این نوع کاربری سوله در آماده‌سازی زمین موردنظر اهمیت زیادی دارد. سوله‌ها نیز در دو نوع سبک و سنگین هستند و برای مصارف سبک می‌توانید سوله خرپایی احداث کنید. این سوله‌ها بیشتر برای مصارف غیر سنگین کاربرد دارند و هزینه ساخت‌وسازشان نیز بسیار پایین است.

مرحله سوم: خاک‌برداری

در این مرحله شما باید عملیات خاک‌برداری را شروع کنید. البته قبل از خاک‌برداری باید وزن سوله را مشخص کنید و جنس خاک توسط آزمایشگاه‌های مهندسی تعیین شود. در ادامه این مرحله باید هنگام خاک‌برداری سطح زمین کاملاً تراز شود تا بعداً مشکلی درروند کار پیش نیاید.

مرحله چهارم: اجرای فونداسیون

فونداسیون سوله در اغلب موارد قبل از ساخت به کاربری و وزن آن بستگی دارد. به‌طوری‌که این مرحله یکی از مهم‌ترین مراحل ساخت سوله به شمار می‌رود. اگر زمان ساخت محاسبات لازم را به‌درستی انجام ندهید، منجر به فروریختن و درنتیجه کج شدن سوله می‌شود.

نحوه نصب سوله

مرحله پنجم: نحوه نصب سوله

معمولاً سازهایی مثل سوله در محل کارخانه ساخته می‌شوند و بعد از انتقال به محل مونتاژ می‌شوند. نحوه طراحی سوله از اهمیت بالایی برخوردار است و برای ساخت به نیروی متخصص و متبحر دارد. در ابتدا ستون‌های سوله نصب می‌گردند و بعدازآن قسمت‌هایی مثل پرلین ها، بادبندها و قطعات دیگر نصب می‌شوند و سوله تکمیل می‌شود. بعد از اینکه سازه اصلی سوله را برپا کردید باید مراحلی مثل: نصب ورق، نصب پنجره و درب و دیوارکشی و… انجام شود.

کاربرد سوله

مرحله ششم: تکمیل تأسیسات سوله

تا این مرحله بنای اصلی سوله بناشده اما هنوز آماده بهره‌برداری نیست و به تکمیل بیشتر نیاز دارد. در مرحله بعدی باید تأسیسات سوله از لحاظ مکانیکی و برقی نصب شوند. میزان این تأسیسات و نوع آن به کاربری سوله بستگی دارد. موارد دیگری مانند ژنراتور، موتورخانه، سیستم اطفای حریق، سیستم گرمایش  و سرمایش، کابل‌کشی، اتاق کنترل، کنترل تردد و… در این مرحله از اقداماتی هستند که بایست انجام شوند.

مرحله هفتم: تکمیل و بهره‌برداری از سوله

به‌طور کلی زمانی که سوله تکمیل می‌شود، آماده بهره‌برداری می‌شود و می‌توانید از آن استفاده کنید. چنانچه برای اهداف و فعالیت‌های خودتان به احداث سوله نیاز دارید باید به این مسئله دقت داشته باشید که ساخت آن فرایندی است پرهزینه و دشوار. به همین علت باید نهایت دقت را در ساخت سوله داشته باشید و متخصص مورد اعتمادی را برای ساخت آن انتخاب کنید و از تجارب دیگر افراد در این زمینه استفاده کنید.

طراحی و مدل‌سازی ساخت سوله

طراحی و مدل‌سازی ساخت سوله

قبل از این‌که نرم‌افزارهای مربوط با معماری گسترش یابند. طراحی و مدل‌سازی سوله کار دشوار و پیچیده‌ای بود و همه مراحل آن به‌صورت دستی انجام می‌شد. امروزه با گسترش فناوری و توسعه نرم‌افزارهای طراحی مزایای بسیار زیادی در اختیار کاربران قرار می‌گیرد که ازجمله آن می‌توان به افزایش دقت، بالا رفتن سرعت و طراحی اشاره کرد. به‌طورکلی طراحی و ساخت سوله فرایند تخصصی است که باید به‌وسیله افراد کار بلد انجام شود و هرگونه بی‌توجهی به نکات مهم در ساخت‌وساز خسارت‌های مالی و جانی را به دنبال خواهد داشت.

جمع‌بندی

درنهایت با اجرای درست مراحل ساخت سوله و سپردن کار به مهندسین کارآزموده و خلاق می‌توانید سوله‌ای مقرون‌به‌صرفه و درعین‌حال کاربردی و ایمن بسازید. سوله‌ای که می‌سازید باید کاربری مناسب با نیازهای شما را داشته باشد تا بتواند متریال و هزینه‌های شما را تا حدودی کاهش دهد. پس درنتیجه صرفه اقتصاد را در نظر بگیرید و تمامی اجزا ازجمله یافت زمین، تأسیسات و… را در نظر بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *