مجله قارتال

بررسی ویژگی‌های رویه راه و اهمیت تعمیر و نگهداری آن

رویه راه

رویه راه، یکی از قسمت های اساسی جاده میباشد که نقش بسیار مهمی در بهبود عملکرد جاده داشته و منجر به ایمنی و راحتی حمل و نقل میشود. این ساختارهای سطحی از موادی مانند آسفالت، بتون و یا سنگ ساخته می‌شوند که علاوه بر ایجاد سطح مناسب برای حرکت وسایل نقلیه، نقش حیاتی در پایداری و پشتیبانی از بارهای سنگین و متناوب وارد شده از سمت خودروها نیز دارند.

مفهوم رویه راه شامل مجموعه‌ای از ویژگی‌های سطحی است که شامل همواری، زبری، پایداری و مقاومت در برابر شرایط مختلف محیطی می‌باشد. این ویژگی‌ها بر ایمنی و راحتی حرکت وسایل نقلیه، مصرف سوخت، هزینه‌های نگهداری و تعمیرات و حتی بر زیبایی واحدهای حمل و نقل در معابر شهری و خارج از شهر تأثیرگذار است.

در این مقاله، به بررسی چند جنبه مهم از رویه راه و اهمیت آن در حمل و نقل خواهیم پرداخت. 

سفارش انواع تابلو راهنمای مسیر

برای سفارش تولید تابلو با بهترین متریال و مناسب ترین قیمت بازار همین حالا تماس بگیرید.

همواری رویه

سطح سواره رو که بستر گردش چرخ خودرو هاست، باید هموار و عاری از ناصافی، موج و پستی و بلندی یا دست انداز باشد . فقدان مشخصات ذکر شده سبب می گردد که راننده ناگهان یا در حالی که فرصتی برای تصمیم گیری ندارد با وضعیت نامطلوبی روبه رو شود که پیآمد آن وارد شدن خسارت به اجزای وسیله نقلیه و بسیار ناگوارتر از آن، بروز سوانح باشد . هر چه سرعت پیمایش راه بالاتر باشد، احتمال به وجود آمدن سوانح و خسارتها بیشتر است . همچنین تاریکی شب که دست اندازها و وضعیت موجی شکل رویه را از حالت وضوح نسبی روز خارج می کند و بر آن پردۀ ابهام می کشد، افزایش قابل ملاحظۀ خطر را موجب می گردد.

ناهمواری در رویه راه

زبری رویه

خاصیت همواری و صاف بودن رویه به معنی آیینه وار بودن سطح سواره رو نیست، چرا که این چنین سطحی مانع گردش چرخ است و سبب سُر خوردن آن بر سطح سواره رو (به ویژه در حالت خیسی) و خارج شدن کنترل از دست راننده می گردد.به جز خیس بودن و لغزندگی که در حوادث ناشی از سُرخوردن، عامل اصلی شناخته میشود، عناصر دیگری همچون آج لاستیک، باد لاستیک، ترمز، عکس العمل راننده، وضعیت هندسی راه، تابلوهای اعلام منطقۀ لغزنده و علایم بازدارنده و خصوصیات رویه در پدیدار شدن لغزش دخالت دارند . طراحی و نگهداری راه، باید با توجه به عوامل مؤثر در لغزندگی و با هدف کاهش حوادث ناشی از آن صورت گیرد.

با آنکه عناصر گوناگون طرح راه همچون شیب طولی و عرضی، شعاع پیچ و تخلیۀ آب ها، همگی در سُر خوردن اتومبیل دخالت دارند، ولی شاید هیچ عاملی به اندازۀ زبری رویه در جلوگیری از سُرخوردن و لغزش، مؤثر نباشد. زبری رویه به نوبه خود تابع جنس و دانه بندی مصالح سنگی متشکلۀ آن است.
.

قارتال برترین تولید کننده تابلو های ترافیکی

با کیفیت ترین مصالح

تنوع بالا

مشاوره فنی رایگان

کادر فنی مجرب

ارسال رایگان تابلو

ارسال رایگان به سراسر کشور برای سفارش بالای 50 میلیون تومان

گارانتی محصول

2 سال گارانتی بی قید و شرط کیفیت تابلو های تولیدی شرکت قارتال

علل اصلی عدم زبری کافی رویه راه

1. ساییده شدن رویه

چرخ خودرو به تدریج سطح راه را می ساید. هر چه حجم و سرعت ترافیک زیادتر و محورهای عبوری سنگین تر باشد، سرعت ساییده شدن بیشتر است. همچنین لاستیکهای میخ دار اثر تخریبی فزاینده دارند.باید از روشهای بهسازی مندرج در "آیین نامۀ روسازی آسفالتی و راهنمای احیای رویه های شنی و آسفالتی" استفاده کرد.

2. قیرزدگی

استفاده از قیری که به لحاظ نوع و یا مقدار، متناسب نباشد، در فصل گرم سبب رو زدن قیر و جاری شدن آن در کف سواره رو آسفالتی می گردد و سطح لغزنده‌ای را به وجود می آورد. در چنین حالتی نیز باید از باید از روشهای بهسازی مندرج در "آیین نامۀ روسازی آسفالتی و راهنمای احیای رویه های شنی و آسفالتی" استفاده کرد.

3. تشکیل پردۀ آب

کندی تخلیه آب بین کف راه و چرخ اتومبیل که خود ناشی از ترکیب مصالح رویه، نامنظم بودن شیب طولی و عرضی و صاف بودن لاستیک می باشد، سبب تشکیل لایۀ نازک آب در حد فاصل سطح اتکای چرخ و رویه می گردد . پیدایش این حالت در سرعتهای کم، اثر چندانی ندارد اما با افزایش سرعت، موجب کاهش مقاومت در بر ابر لغزش گردیده و احتمالاً به پیدایش وضعیت گردش چرخ در آب منجر خواهد شد . باید نسبت به اصلاح شیب عرضی، اقدام و در مورد معاینه وسایل نقلیه مطابق ضوابط عمل کرد.

4. آلودگی رویه

در اثر اختلاط آب اولین باران پس از یک دورۀ خشکی با گرد و خاک و لکه های روغن ریخته شده بر کف راه، سطح لیزی به وجود می آید و زمینۀ سُرخوردن وسایل نقلیه فراهم می گردد. در اثر تداوم باران و شسته شدن کف راه، عوامل نامساعد یاد شده کاهش می‌یابد. بنابراین در شروع بارانی که پس از مدتی خشکی هوا ریزش می کند، باید احتیاط کرد.

اداره یا مسئول طراحی راه، باید مطالعات رویه (و به طور کلی روسازی و جسم راه ) را با چنان دقت و ظرافتی به انجام رساند که در دوران عمر پیش بینی شده برای رویه، سطح سواره رو آمادگی خود را برای گردش مطلوب چرخ و حرکت ایمن خودرو از دست ندهد . همچنین عملیات نگهداری و ترمیم، باید از چنان کم و کیفی برخوردار باشد که آثار سوء عوامل زیان آور دائمی و مقطعی بر سلامت رویه را به طور ضربتی محو کند . هر اندازه واحد مسئول نگهداری راه از چنین آمادگی و توانی دور بماند، دورۀ خرابی رویه و سطح سواره رو (که عامل پیدایش تصادفها و خسارات فراوان است) بیشتر می گردد.

محصولات مرتبط

برای اطلاعات بیشتر روی تصاویر کلیک نمایید.

اثر شانه

شانۀ راه محلی برای توقف اضطرار ی خودروها و معبری برای گذر اضطراری به منظور پرهیز از یک حادثه است. به علاوه احساس باز بودن فضای عبور را به وجود می آورد که از این طریق، سبب راحتی رانندگی و سفر و برخورداری از حالتی آزاد و بدون محدودیت می شود.

از لحاظ ساختمانی شانه باید هم سطح سواره رو بوده و ترجیحاً دارای رویه باشد. همسطح نگاه داشتن شانه های شنی با رویۀ آسفالتی، مستلزم عملیات نگهداری بیشتری است. در هر حال این اطمینان باید برای رانندگان فراهم باشد که شانه برای توقف و همچنین گذر اضطراری خودرو از استحکام کافی برخوردار است. لازم به ذکر است شانه راه های اصلی، بزرگراه ها و آزادراه ها حتماً باید دارای رویه آسفالتی باشد و همسطح سواره رو اجرا شود. شانه در طول راه باید پیوسته و دارای پهنای ثابت باشد. در صورت کاهش پهنا باید با نصب علایم کافی، راننده را از این تغییر آگاه کرد. برای مشاوره درمورد انواع علائم راهنمایی رانندگی میتوانید با شماره 09144220646 تماس بگیرید.

همچنین برای اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله " برای اتصال جاده یک بانده به دوبانده چه تابلوهای ترافیکی لازم است" را مطالعه نمایید.

شانه راه

رویه راه،  تحت تأثیر عوامل زیادی از جمله شرایط جوی و بار وارد شده از سمت وسایل نقلیه قرار می‌گیرد. به منظور حفظ عمر مفید و عملکرد بهینه رویه راه، نگهداری و تعمیرات منظم و کارآمد ضروری است. در این بخش، به بررسی اهمیت و روش‌های نگهداری و تعمیر رویه راه میپردازیم.

 اهمیت نگهداری و تعمیر:

تعمیر و نگهداری مداوم رویه از ایجاد خطراتی نظیر لغزش و یا سایر نقصانات که ممکن است عوامل ایمنی را تهدید کنند، جلوگیری می‌کند. همچنین تعمیرات و نگهداری درست به افزایش کارایی و عملکرد رویه راه کمک می‌کند، که این امر می‌تواند هزینه‌های تعمیرات را کاهش دهد. 

روش‌های نگهداری:

  • بازرسی منظم: انجام بازرسی‌های دوره‌ای بر روی رویه راه به منظور شناسایی نقاط ضعف و علائم خرابی.
  • پاکسازی و تمیزکاری: حذف آلودگی‌ها و مواد زائد از رویه راه به منظور حفظ سطحی تمیز و صاف.
  • ترمیم و تعمیر: اصلاح و تعمیر خطوط خراب، ترمیم شکستگی‌ها و خرابی‌های دیگر.
تعمیر و نگهداری رویه راه

جمع‌بندی:

در این مقاله، به بررسی ویژگیهای رویه راه و اهمیت و روش های نگهداری و تعمیر آن پرداختیم. رویه راه، به عنوان یکی از عوامل اصلی در تضمین ایمنی، کارایی و راحتی حرکت وسایل نقلیه، تحت تأثیر عوامل گوناگونی از جمله اقلیم، ترافیک، و استفاده مداوم قرار می‌گیرد.  با توجه به اهمیت رویه در تامین ایمنی رانندگان و سرنشینان، هنگام اجرا و تعمیر و نگهداری این بخش از جاده باید دقت و وسواس زیادی خرج شود تا پس از مدتی که تحت بار خودرو ها و تحت تاثیر شرایط جوی و ... قرار گرفت، دستخوش تغییر نشده و بستری برای حادثه آفرینی نباشد. شرکت قارتال آذین نقش طراح و تولید کننده برتر انواع سازه فلزی و علائم ترافیکی میباشد. هم اکنون، جهت دریافت مشاوره در مورد انواع تابلو ترافیکی و سازه فلزی همچون هندریل پل و گاردریل میتوانید با شماره 09144220646 تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *