یکی از مهمترین و بهترین شیوههای ساخت فضاهای وسیع برای مصارف متفاوت، سولهسازی است. به دنبال اهمیت و کاربرد سولهسازی، توجه به فاکتورهای تأثیرگذار بر قیمت آن بسیار حائز اهمیت خواهد بود. عوامل مختلفی همچون ابعاد و متراژ سوله، کیفیت مواد اولیه مصرفی و همچنین وجود یا عدم وجود بچه سوله روی قیمت تمامشده سوله تأثیرگذار است. این که بچه سوله چیست و چه کاربردی دارد، مبحثی است که در ادامه این مقاله قصد داریم به آن بپردازیم.
آشنایی با بچه سوله و انواع و مزایای استفاده از آن به ما کمک میکند تا دیگر سوله جانبی را با سوله دوقلو اشتباه نگیریم! این نوع سوله سازهای بوده که به سوله اصلی متصل میشود تا مکمل محیطی باشد که در اختیار کسبوکارهای تولیدی و صنعتی قرار میگیرد؛ البته کاربریهای دیگری نیز دارد که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
بچه سوله چیست و در صنعت چه نقشی دارد؟
بچه سوله، سازهای است مشابه با سوله که به سوله مادر میچسبد و در برخی مواقع به اشتباه به عنوان سوله دوقلو یا چندقلو شناخته میشود. کاربرد بچه سوله در اختیار قرار دادن فضایی به کاربر و خط تولید سوله اصلی به منظور جداسازی برخی امور از فرآیند تولید است. در واقع سوله جانبی برای جداسازی فرآیندهایی که عملاً به مستقل بودن نیاز دارند مورد استفاده قرار میگیرد.
امکان طراحی و اجرای بچه سوله در هنگام ساخت سوله اصلی فراهم است، البته میتوان این سازه را پس از ساخت سوله اصلی به صورت جداگانه نیز اجرا کرد. سوله جانبی از لحاظ طراحی و ساخت به چهار روش تک شیب یک طرفه و تک شیب دو طرفه، دو شیب یک طرفه و دو شیب دو طرفه ساخته میشود.
سوله جانبی چیست و چه کاربردی دارد؟
برای درک بهتر این که بچه سوله چیست، لازم است تا کاربردهای این سازه را به طور کامل بدانیم:
- یکی از کاربردهای اصلی بچه سوله، استفاده از آن به عنوان انبار است. به عنوان مثال، میتوان سازه مذکور را در ابتدای خط تولید سوله ساخت و از فضای آن به عنوان انبار مواد اولیه استفاده کرد. یا این که سوله جانبی را در انتهای خط تولید اجرا کرد و از آن به عنوان محیطی به منظور انبار محصولات نهایی بهره برد.
- همانطور که گفته شد بچه سوله بیشتر برای تفکیک و جداسازی امور مختلف از یکدیگر مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال، میتوان فضایی که بچه سوله در اختیار صنعت قرار میدهد را به آزمایشگاه تبدیل کرد یا این که از آن به عنوان تعمیرگاه ماشینآلات و قطعات بهره برد.
- چنانچه در ساخت سوله از سقف شیبدار استفاده شود، سوله جانبی میتواند جایگاه مناسبی برای پارکینگ ماشینآلات سبک و سنگین نیز باشد.
- این سازهها به عنوان سولههای مدیریت بحران نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع بچه سوله چیست و چه ویژگیهایی دارند؟
همانطور که در ابتدای مطلب اشاره کردیم، بچه سوله در انواع مختلفی تولید میشود که هر یک از آنها کاربرد منحصربهفرد خود را دارند. در ادامه با هر یک از انواع بچه سوله و ویژگیهای آنها بیشتر آشنا خواهیم شد:
بچه سوله تک شیب یک طرفه
سازه مذکور از یک طرف به دیوار اصلی چسبیده و دارای دیوار مشترک طولی با سوله مادر بوده و سقف آن نیز به صورت شیبدار یک طرفه است. در اصل بچه سوله تک شیب یک طرفه شباهت زیادی به یک سوله دارد که در جهت طولی به ۲ بخش تقسیم میشود. چنانچه این نوع از بچه سولهها فاقد دیوار کناری باشند و فقط در آنها ستونهای لازم به منظور نگهداری سقف ساخته شوند، میتوان از آنها به عنوان سایبان یا پارکینگ خودرو استفاده کرد.
بچه سوله تک شیب دو طرفه
در بحث بچه سوله چیست و این که چه انواعی دارد، سوله جانبی تک شیب دو طرفه با ویژگیهای نوع تک شیب یک طرفه در ابعاد و اندازههای متفاوت مورد استفاده قرار میگیرد. در این سازه ساختار هر دو دیوار جانبی سوله اصلی با دیوارهای طولی سوله جانبی در دو طرف مشترک بوده و این اشتراک در دیوارها سبب افزایش استحکام سازه در برابر تنشهای وارده میشود.
بچه سوله دو شیب یک طرفه
بسیاری از افراد به درستی نمیدانند که نوع دو شیب یک طرفه بچه سوله چیست و گاهاً آن را با دو مورد قبلی که اشاره کردیم اشتباه میگیرند. این نوع سازهها معمولاً یک سوله با ابعاد حداکثر ۶۰ درصد ابعاد سوله اصلی در یک سمت آن با یک دیوار طولی مشترک ساخته میشوند. لازم به ذکر است که بچه سوله دو شیب یک طرفه به همراه سقف شیبدار دو طرفه طراحی شده و برای ایجاد مسیر عبور و مرور در بین بچه سوله و سوله مادر مورد استفاده قرار میگیرد.
بچه سوله دو شیب دو طرفه
این سازه شبیه مدل تک شیب دو طرفه بوده و با سقف شیبدار دو طرفه در دو سمت سوله اصلی ساخته خواهد شد.
مزایای بچه سوله چیست و چگونه میتوان از آن بهرهگیری کرد؟
یکی از عمدهترین سوالاتی که در رابطه با سازه مذکور پرسیده میشود این است که مزایای بچه سوله چیست و چطور میتوان از مزیتهای آن به نحو احسن بهرهگیری کرد؟ بچه سوله با در نظر گرفتن ساختار و جایگاه استفاده دارای خصوصیات منحصربهفردی بوده که میتوان به لطف این خصوصیات از آن در صنایع و کارگاههای تولیدی بهرهگیری کرد. در ادامه با مزایای سوله جانبی آشنا خواهیم شد:
- در زمان اولیه ساخت سوله، اجباری بر طراحی سوله کوچک وجود ندارد. این سوله کوچک را میتوان در مواقع نیاز بدون این که اختلالی در روند و ساختار سازه اصلی ایجاد شود به سوله مادر اضافه کرد.
- از آنجایی که بچه سوله در دیوار کناری با سوله اصلی مشترک است، مجموعه مذکور به یک سازه واحد تبدیل شده و بار وارده به سوله مادر را کاهش میدهد.
- امکان ساخت این سازه بدون دیوار و تنها با یک سقف شیبدار به منظور ایجاد سایبان وجود دارد.
- میتوان بچه سوله را در هر دو طرف سوله اصلی یا تنها در یک طرف آن ایجاد کرد.
سخن پایانی
با بررسی این که بچه سوله چیست و چه انواع، کاربرد و مزایای مختلفی دارد، میتوانیم آگاهانه اقدام به ساخت این سوله در صورت نیاز کنیم. سوله جانبی در انواع مختلف تک شیب یک و دو طرفه و دو شیب یک و دو طرفه ساخته میشود که هر کدام مصارف مخصوص به خود را دارند. پیشنهاد ما به شما این است که پیش از اجرای سوله جانبی و یا قبل از شروع پروژه با مهندس پروژه و ناظر آن در رابطه با ساخت این سازه مشورتهای لازم را انجام دهید.
برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می کنیم مقاله سوله خرپایی چیست را مطالعه نمایید.
سوالات متداول
تفاوت سوله دوقلو با بچه سوله چیست؟
زمانی که حداکثر ابعاد سوله جانبی تا ۶۰ درصد سوله اصلی باشد میتوان این سازه را به عنوان بچه سوله یا همان سوله جانبی در نظر گرفت؛ در غیر این صورت ساختار سازه به سوله دوقلو تغییر خواهد یافت.
اندازه دهانه بچه سوله چگونه تعیین میشود؟
به طور معمول اندازه دهانه بچه سوله با در نظر گرفتن ابعاد سوله مشخص میشود که عموماً این رقم بین ۱۰ الی ۱۵ متر است.
بهترین زمان برای ساخت بچه سوله چه موقعی است؟
اجباری در ساخت بچه سوله همزمان با اجرای سوله اصلی وجود ندارد، اما تجربه نشان داده است که بهترین زمان برای اجرای این سازه همزمان با ساخت سوله مادر خواهد بود؛ چرا که در این زمان با در نظر گرفتن عملیات سازهای در حال اجرا از برخی هزینهها کاسته شده و از نظر اقتصادی مقرون به صرفهتر است.